Uppteckning nummer Lmv-N969a

Titel: Kons efterbörd

Meddelare: Änka Sofia Andersson  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Raukasjön

Som ung tjänade jag i en gård i Klimpen. Matmor hade den seden då en ko kalvat, att hon skulle ha efterbörden liggande inne i fähuset så länge, att den nästan började ruttna. Om detta sade hon själv: "Dem har sagt, de gamla, att man inte skall kasta ut efterbörden, förrän kon har blivit riktigt frisk, och det har jag gjort, men jag vet inte, om det duger till nånting, men det gör då ingenting." - Detta talade jag om för en yngre hustru i byn och gjorde mig smått löjlig åt det, men där fick jag intet med hån. "Jo, de unga är alltid så kloka, och då begriper de ingenting, "snäste hon till mig.